5 míst vhodných k učení, když už to doma nejde

5 míst vhodných k učení, když už to doma nejde

Sezóna, kdy mají všichni studenti nejuklizenější pokoje, je většinou dvakrát do roka, a to ve zkouškovém období. Každý najednou potřebuje utřít prach z lustru víc, než otevřít skripta a zabořit se do těch splývavých řádků. Jak se vyhnout všem těm rušivým elementům, které nás nutí raději vylézt na štafle a mýt okna? Existuje několik míst, kde vám i přes okolní dění nezbude nic jiného, než se pouze a jenom učit. A třeba to půjde lépe než na gauči či v posteli. Tady jsou.

1) Knihovna: Pro milovníky ticha a vlastních myšlenek

Jasné místo pro milovníky všech knih. Kdo si rád přivoní k zašlému papíru, více než k monitoru, je zde vítán s otevřenou náručí. Často tu vybírají jen symbolický poplatek za členství a kopírování materiálů. Pro studenty je to ideální prostředí, kde je klid a množství knih, ve kterých se dají zjistit potřebné informace i bez výpisků z hodin. Někdy však tak velké množství tiskovin od vzdělaných jedinců může ve studentovi vyvolat paniku, že si nestihne ani přečíst, natož zapamatovat, všechny naprosto nutné informace. Nejhorší je ale ta panika, když zrovna tu jedinou knihu, kterou akutně potřebujete, si už někdo vypůjčil a rozhodně ji nehodlá vrátit do vašeho termínu zkoušky.

V každé knihovně se dá usadit u odlehlých stolečků a věnovat se studiu bez rušení vnějšími podněty. Knihovna je skvělým místem pro psaní seminárních prací - díky volnému přístupu k internetu a elektrickým zásuvkám na každém rohu. Nevýhodou těchto prostorů může být pro mnohé ticho. Místo jako je knihovna, kde se každý chová tak nějak upjatě, je často více rušivé než hlavní ulice. Všichni šeptají a od vás očekávají to samé. Ženy za přepážkou vám sice v některých aspektech dokážou vynahradit potřebu po komunikaci, ale za partnery a pomocníky při učení je považovat nemůžeme. Pro vášnivé jedlíky nad skripty však knihovna vhodným místem rozhodně není.

Foto: Studenta

2) Park: Vše jde lépe na čerstvém vzduchu!

Když už se zadaří a studenti se dostanou přes zimní období až ke závěrečným zkouškám, dobré počasí vás určitě vyláká do parku. Ne vždy je ale snadné najít tam vhodné místo. Na některé travnaté plochy je lepší si rozhodně nesedat díky připravenému minovému poli od nevychovaných majitelů psů. Přeskočme však do budoucnosti a berme to tak, že už sedíte, sluníčko je přiměřené a mobil vám hlásí jasnou oblohu bez deště. Vše si poctivě zatížíte, aby vítr neproměnil učící čas v běžecký výkon na překážkové trati. A jde se na to.

I když vedle vás lítá několik psů rychlostí připomínající utíkání času před zkouškou, vše se dá přehlídnout. Můžete si pustit rádio, psát v klidu na notebooku, ale jen po dobu několika hodin, než se vám vybije baterka. Učení v parku je ideální při opalování, čtení knih a psaní poznámek do sešitu.

Další variantou pro tento styl je hromadné studium, kde ve více lidech můžete v klidu debatovat na různá témata a v klidu se zkoušet. Neomezuje vás prostor ani okolí a stále máte větší šanci pochytat větrem rozfoukané studijní materiály. Můžete zde pojídat různé laskominy, i když tím ze sebe děláte dobrovolný terč stále hladových psích společníků v prostoru.

Foto: Studenta

3) Kavárna: Káva ke studiu. Nebo snad čaj?

Když u studia potřebujete jíst, pít, poslouchat hudbu, mluvit s přáteli a být připojeni na počítači, je kavárna ideálním místem právě pro vás. Plusové body přidává stálá obsluha a přiměřené množství klidu. Ve většině velkých měst se za posledních pár let objevilo velké množství tzv. „literárních kaváren“, kde se nalézají rozsáhlé knihovny či prodejny knížek za přívětivé ceny, které nezruinují studentovu peněženku.

Nevýhodou kavárenského učení je velké množství studentů na jednom místě. Podobná nálada a stres můžou skončit spontánní párty, kdy se u tématu zkoušek hovoří jen ve značně povrchních rovinách. Díky tomu se nenaučíte vůbec nic kromě nových mixů alkoholů a znovu si vzpomenete, jak vypadá kocovina a stres po promarněném dni.

Kavárenské ovzduší, při vynechání alkoholu, podněcuje mnoho myšlenek a diskusí s přáteli, které vaše znalosti ke zkoušeným tématům prověří kolikrát mnohem lépe než samostudium v domácím prostředí. I když se může zdát kavárna jako perfektní studijní místo, jedná se o nákladnější formu učení. Těžko vám projde plechovka limonády donesená z domova nebo si neustálé objednávání vody z kohoutku.

Foto: Studenta

4) MHD: Pro zaryté cestovatele

Každý student zná stres při cestě do školy na zkoušku. Jedete v MHD a snažíte si přečíst desítky stránek, zběsile listujete a hledáte informace, které si zásadně nemůžete vybavit. Většinou právě tam, za několik desítek minut, do hlavy dostaneme nejvíc informací. Proč tedy toto místo nevyužít pro dlouhodobější studium? Díky zvýhodněným jízdenkám pro studenty je účast v tomto zařízení dostupná pro všechny, a když se vybavíte trpělivostí, získáte i místo na sezení.

Prostor je sice značně ohraničený, ale své místo a relativní klid si v MHD najdete. Nejste nijak omezeni ročním obdobím, ani klimatickými podmínkami za oknem. I vzdálenost nástupních bodů je pro většinu studentů vyhovující. Když jste zastáncem drobných adrenalinových sportů, může zde student porušit přeškrtnuté obrázky potravin na dveřích a v klidu u učení hodovat předem připravené pokrmy. Povětšinou vás nikdo za toto jednání nenapomene.

Když opomeneme absenci elektrických zásuvek, stolu a cinkání na znamení zastávky, nalezne se i pár důležitějších nevýhod. Pokud si vyčkáte na volné místo, může o něj usilovat několik spolucestujících, a to nezávisle na obsazenosti sedadel. Dalším výrazným mínusem mohou být jiní účastníci prostoru, kteří se jdou bez jízdenky například zahřát nebo vyspat a to ideálně hned ve vaší blízkosti. Specifická vůně těchto osob, převážně v letních měsících, působí u učení obvykle rušivě.

V městské hromadné dopravě však nesmíte nikdy zapomenout na důležitou část názvu, tedy MĚSTSKÁ, aby se Vám ve víru myšlenek nepodařilo nasednout na mezistátní dopravu a neprobrat se uprostřed studia až při větě: „A pas máte kde?

Foto: Studenta

5) Škola: Té není nikdy dost!

Někteří studenti natolik milují školní prostředí, že se do něj vrací i ve svém volném čase. Proč taky ne? Je zde připojení k internetu, potřebná literatura, prostor, klid, ale i ostatní žáci, kteří nejlépe chápou vaši situaci. Ve většině škol je prostor studovny vybaven automaty s drobným občerstvením a není tu striktně vyžadován šepot při komunikaci. Když už některé školy tímto prostorem nedisponují, vždy jsou k dispozici různé schodiště, haly a recepce. V těchto místech také můžete přímo před zkouškou doufat, že vyučující po cestě na tu osudovou chvíli upustí test, nebo aspoň ocení vaší snahu a třeba vám i poradí.

Nevýhodou studoven je lehký pocit sebetrýznění, že i když máte konečně od školy volno, stále se sem vracíte a občas bojujete s pocitem, že není jít kam jinam. Dále nesmíte opomenout omezenou otevírací dobu a lehké nepohodlí z okolních studentů, kteří vytvářejí často dusnou atmosféru a mají potřebu se s vámi podělit o paniku z nevědomosti, a ještě hůř, když ví vlastně mnohem více než vy.

Foto: Studenta

Ideální a všeobecně prověřené prostředí pro klidnou práci šedých buněk mozkových neexistuje. Zde je uvedeno jen pár příkladů, které jsou po ruce všem studentům. Vyjmenováním míst výše se nijak neomezuje možnost zůstat doma a zavřít se třeba do koupelny, kde bývá povětšinou uklizeno, klid a dobrá akustika pro hlasité předčítání učebních textů.

Text: Tereza Rybková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější