Studující student, studium

Jak nevyhořet u státnic: TIPY od studentů a učitelů

Kromě léta, sluníčka a prázdnin se blíží také státnice. Pompézní závěrečné zkoušky, po jejichž absolvování čeká onen vysněný titul, mnoho studentů děsí. Nevědí, jestli budou mít štěstí na otázky, jestli nebude mít pedagog zrovna náladu je podusit, nebo co se po nich vůbec bude chtít. Štěstí ani náladu zkoušejícího neovlivníme, s přípravou je to ovšem jiné.

Ekonomické zaměření: Souvislosti především

U státnic z čisté mikro či makroekonomie i u ekonomických oborů s užším zaměřením, jako jsou třeba bankovnictví, kapitálové trhy, daně či management, je především potřeba látce porozumět, dokázat ji propojit s příbuznými tématy a potažmo ji také umět aplikovat v praxi. "U ekonomických oborů zpravidla není moc látky, co by se dala nadrčet jako básnička. Jsou tam principy, vztahy a souvislosti, kterým se prostě musí porozumět," podotýká studentka Markéta Špičáková z VŠE.

Vyplatí se také zjistit si podrobnosti o způsobu zkoušení jednotlivých pedagogů v komisi. Kdo z nich je rýpal a zajímají ho detaily, kdo je spíš generalista a kdo preferuje příklady z praxe nad teorií. "V rámci memorování fakt bych doporučila klasické mnemotechnické pomůcky nebo zapamatování na základě souvislostí. Třeba podle počátečních písmen jako v případě call opce - kupní a put opce - prodejní a podobně."

Humanitní zaměření: Trapte paměť kreativně

Předměty humanitního zaměření jsou složitější, co se zatížení paměti týče, protože u většiny z nich se student neobejde bez oněch pověstných "telefonních seznamů" v hlavě. Dobré je proto nepoužívat jen mechanickou paměť, z níž když slovíčko vypadne, těžko se nit zase chytá, nýbrž zasazovat látku do širšího kontextu, aby mohla pracovat i paměť logická. Někomu pomáhá si pojmy zakreslovat do schémat nebo si je říkat nahlas, někdo si z nich dokonce skládá rýmovačky nebo si je zpívá. Efektivní je pro každého něco jiného.

Improvizace je výborný nástroj, když paměť selže a něco důležitého při zkoušení z hlavy vypadne. Nevíte-li přesný termín, popište, v jakém prostředí se nachází, jak funguje, s kým a s čím se pojí apod. Zkoušející bývají zpravidla nápomocní, když vidí, že víte, o čem je řeč. Ve stresové situaci je proto důležité nepanikařit a pokusit se najít jinou cestu, zkrátka být kreativní. Znalosti a souvislosti jsou ovšem i tady základem.

Technické zaměření: Zachovat si selský rozum

"Když padne otázka, není třeba odpovědět hned. Odpověď si promyslete. Pokud otázce nerozumíte, ptejte se," nabádá prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc. z Fakulty stavební VUT v Brně. "Pokud náhodou odpověď neznáte, nebojte se použít selský rozum a principy, se kterými jste se během studia seznámili a které mají k otázce alespoň nějakou vazbu."

Studující student, studium
work
Tipy, jak zvládnout zkoušku na poslední chvíli!
11. 6. 2016
2 min inspirace

Ani profesor Štěpánek nedoporučuje učit se vzorečky, definice a parametry nazpaměť. "Cílem přípravy na zkoušku není přecpání hlavy, nýbrž nalezení jakési logické niti v probírané látce. Schopnost logického úsudku, i v případě neznalosti některého detailu, jistě ocení každý zkoušející víc než množství vzorečků, kterým třeba zkoušený ani nerozumí a nechápe, co v nich některé symboly znamenají."

Podcenit by se podle něj neměl ani režim před zkouškou - dobře se vyspat, neponocovat, nestresovat se - a vystupování studenta, které by mělo být slušné a kultivované.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější