Rady expertů: Jak se o zkouškovém pořádně vyspat

Rady expertů: Jak se o zkouškovém pořádně vyspat

Potíte se, probouzíte, před očima se vám honí vzorečky, letopočty a paragrafy a ani peřina už vás neochrání před ranním kuropěním. Spánek před ním utíká úspěšněji než vy, a to znamená jediné – zase jste se nevyspali, ale zkouška se blíží. Máme pár tipů, jak nespavost během zkoušek porazit.

Abyste se vyhnuli problémům se spánkem během zkouškového, musíte si hlavně určit denní režim. Ve svém věku už asi víte, jestli jste ranní ptáče, nebo noční sova. Během zkouškového byste měli svoje zvyklosti respektovat, protože, jak říkají spánkoví odborníci, nemá cenu je zkoušet měnit. Klidně se učte hodně brzy ráno nebo pozdě do noci, doba spánku by však měla zůstat stejná a hlavně – chodit do postele byste během náročného psychického období, kterým zkouškové bezesporu je, měli úplně ideálně chodit vždy ve stejnou nebo aspoň skoro stejnou dobu každý den.

S učením do postele nelez

Odborníci se také shodují na tom, že kromě denního řádu byste si měli přesně vymezit, k čemu postel slouží. Aby se vám polštář postupně nezměnil v obří studijní bichli (a to pocitově, i doslova), držte se s učením od postele co nejdál. Na koleji můžou být vaše možnosti omezené, i tak si ale určete místo (nejlépe stůl), kde budete sedět s hlavou ve skriptech, a naopak místo, kde budete jenom spát (sami nebo s někým). Postel tak zůstane svatostánkem bezstarostného klidu, kam mají úvahy o škole vstup zakázán.

Cukr, káva, limonáda, čaj, rum… ZÁKAZ!

Hodně z nás přežívá zkouškové na kávě, čokoládě a fast-foodech. Ty jsou sice rychle dostupné a nezdržují od učení, od spánku vás ale zdržet můžou klidně na celou noc. Jestli ze stresu potřebujete hlavně k večeru vyjíst celou ledničku, ujistěte se, že ji nejdřív naplníte lehko stravitelnými potravinami, jako je zelenina, kefír nebo libová šunka. Tučná a špatně stravitelná jídla by vás při pokusech usnout tlačila zbytečně v žaludku. Když už se bez hranolků obejít nemůžete, dejte si je aspoň dopoledne.

Foto: Studenta

A co ty dvě prvně zmíněné návykové látky – káva a čokoláda? Je to podobné jako s nezdravým jídlem. Kávu si během dne klidně dejte, ale stejně jako zelený nebo černý čaj byste ji neměli pít v odpoledních nebo večerních hodinách. Bohužel to platí i pro alkohol, který navíc narušuje koncentraci i následující den. A jestli vás nebaví pít jen vodu, zkuste třeba bylinkové čaje nebo hrnek mléka se dvěma lžičkami medu. Ten vás sklátí spánkem spolehlivě. Zajímavé je, že ačkoli díky čokoládě už určitě vysokoškolský titul získaly tisícovky studentů, před spaním by se vám v puse objevit neměla. Má totiž silné excitační, neboli nabuzující účinky, s kterými si spánek ruku nepodá. Ráno, po snídani vám ale zaručeně pomůže.

Jak přebít nervozitu

Nemusíte zrovna meditovat, aby se vám podařilo usnout, zde je ale pár relaxujících metod, které potlačí vaši nervozitu a strach a pomůžou vám starosti odložit až na ráno. Převalujete se z boku na bok a pokaždé vás něco tlačí, svědí a místo spánku neustále řešíte, jak si lehnout? Zkuste se na chvíli přemoct a zůstat v nehybné poloze. Aspoň na 15 minut. O jejich uplynutí už nebudete ani vědět.

Foto: Studenta

Místo snů se vám před očima míhají nedoplněné otázky a nevyřešené příklady? Představte si raději nejoblíbenější místo ve svém životě a pomalu dokreslujte v mysli všechny jeho detaily. Nechcete tam postupně přijít třeba přátele nebo domácí mazlíčky a… najednou už tohle všechno bude jenom příjemný sen, který vás úspěšně uspal.

Poslední fungující metodou, jak přinutit hlavu k usnutí, je lehnout si na záda a postupně od špiček prstů, přes břicho až po rty zatínat velmi silně všechny svaly na těle. Chvíli takto zatnutí setrvejte a pak naopak začněte směrem zpátky svaly jeden po druhém uvolňovat. Zaměstnáte tak myšlenky něčím jiným než strachem, že neusnete, a malíček na noze už možná kvůli nastupujícímu spánku uvolnit ani nestihnete.

Pár tipů na závěr:

  • Udělejte si přes zkouškové čas na pohyb, protože fyzická aktivita ke zdravému spánku přispívá.
  • Spali jste jednu noc nekvalitně nebo vůbec? Ubraňte se druhému dni „šlofíku“ a šetřete si únavu až do postele.
  • Udělejte si v pokoji s postelí mírnou zimu, tmu a hlavně ticho. Není to na koleji možné? Zachrání vás špunty.
  • Těsně před usnutím se nedívejte na žádnou zářivou obrazovku (počítače, telefonu, televize nebo čtečky).
  • I přes všechny naše rady vám nejde usnout? Tak klidně na chvíli vstaňte a vraťte se do postele až ve chvíli, kdy se vám budou klížit oči. Mělo by to jít lépe!

Text: Eva Samšuková

Moje osobní rada na závěr: I když si něco nestihnete před zkouškou ani přečíst, dejte před probděnou nocí přednost spánku. Další den budete mít na potítku mnohem větší šanci něco alespoň vymyslet, protože váš mozek bude odpočatý. ZN: Vlastní zkušenost ;)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější