Recept na sloní paměť: Nadopuj se vitamíny

Recept na sloní paměť: Nadopuj se vitamíny

Když jíme zdravě, vyhýbají se nám nemoci i kila navíc. Věděli jste ale, že existují i takové potraviny, které podporují naší paměť? Některé potraviny obsahují silné látky, kteří nám pomůžou dostat do hlavy mnohem více, než jste si mysleli, že se tam vůbec vejde. Kromě osmi paměť podporujících látek  jsme pro vás vymysleli i recept na rychlý salát, který nejenže na dlouho zasytí, ale také upgraduje kapacitu vašeho mozku na tu nejproduktivnější verzi.

Omega 3

Esenciální mastné kyseliny omega 3 jsou kromě jiného důležité pro tvorbu hormonů. Neméně důležitý je vliv na zlepšení kondice mozku, který je zejména ve zkouškovém období značně namáhán. Zkrátka: kdo maže, ten jede. Omega 3 najdeme především v rybím tuku. Pro ty, kteří by se báli tučných ryb, je užitečná tato informace: Omega 3 je žádaný tuk a lidé ho přijímají většinou tak málo, že i ta nejtučnější ryba nepřinese ani o gram navíc, ale naopak dodá tunu zdraví prospěšných látek. Dále omega 3 najdeme v avokádu, olivách, lněných a dýňových semíncích, vlašských ořeších a dalších olejnatých semínkách a ořeších, za studena lisovaných olejích.

Vitamin D

Vitamin D posiluje paměť a zároveň také působí jako antidepresivum. Kromě toho je důležitý pro zabudování vápníku do kostí. Vitaminem D se můžete dopovat zcela zdarma. Tvoří se kůží při pobytu na slunci alespoň 10 minut. Přes opalovací krémy však bohužel tomuto procesu zabráníte. V potravinách jej najdeme především v rybím tuku, ve žloutcích, játrech, houbách, kokosovém mléce a kvasnicích. V mléce jeho množství klesá podle ročního období a záleží na tom, zda se krávy pasou na louce a mají možnost se slunit.

Vitamin E

Nejen, že vitamin E je účinný antioxidant, podporuje navíc nervovou soustavu. Pomůže vám při soustředění a tím snáze si učení zapamatujete. Nedostatek způsobuje nervové poruchy a únavu. Nejcennějším zdrojem je slunečnicový olej a slunečnicová semínka. Dále jej najdete především v obilovinách, pšeničných klíčcích, lískových oříšcích, mandlích a čokoládě. Živočišnými zdroji jsou například vejce, máslo a mléko.

Vitamin B1

Kromě toho, že podporuje srdeční činnost, podporuje zejména nervový systém. Zlepšuje náladu a paměť. Zajisté se vám bude lépe učit, budete-li mít lepší náladu. S odporem mizí učení z hlavy raz dva. Abyste tomuto problému předešli, konzumujte pivovarské kvasnice. Dalšími zdroji jsou obilné klíčky, celozrnné pečivo a ze živočišných zdrojů jsou to játra a vepřové maso. Nedostatek způsobuje podrážděnost, bolesti hlavy a nesoustředěnost.

Foto: Studenta

Vitamin B9

Ačkoli obecně vitaminy řady B příznivě působí na nervovou soustavu, je třeba vyzdvihnout vitamin B9, který se nazývá kyselina listová. Pro nervovou soustavu a pro buněčné dělení je tak důležitý, že budoucím maminkám se doporučuje užívat doplňky s kyselinou listovou pro správný vývoj plodu. Nedostatek způsobuje psychickou únavu a ztrátu energie. Vitamin B9 najdete v játrech, tmavé listové zelenině, brokolici, luštěninách a arašídech.

Vitamin B12

Tento vitamin posiluje paměť. Další zajímavou vlastností je, že omezuje ukládání tuku v játrech. Nedostatek B12 zhoršuje soustředěnost a paměť. Cennými zdroji jsou listová zelenina, játra, ryby, žloutky, fazole.

Hořčík

Zásluhou hořčíku je kromě jiného také přenos nervosvalových přenosů. Proč je zde zmiňovaný? Tělesná slabost zhoršuje schopnost koncentrace. A právě to může být důsledkem jeho nedostatku. Magnesium je obsažené v zelených částích rostlin, luštěninách, mléčných výrobcích, kakau.

Na přenosu nervových vzruchů se podílejí také sodík a draslík. Nedostatku sodíku se bát nemusíme, spíše jej máme v potravě nadbytek. Proto je třeba dbát na přísun draslíku, který by měl být v poměru se sodíkem 2:1. Draslík najdeme v ořeších, banánech a ovoci i zelenině.

Ginko biloba

Jinan dvoulaločný je název pro tisíce let uctívaný strom, který příznivě působí na centrální nervový systém a krevní oběh. Rozšiřuje cévy a díky tomu se lépe prokrvuje mozek, má větší přísun kyslíku a může lépe pracovat. Kromě toho je také dobrým antioxidantem. Tento přírodní zázrak lze užívat i dlouhodobě. Nejlépe ve formě tinktury anebo jako čaj.

RECEPT: Špenátový salát se zastřeným vejcem na schwarzwaldské šunce

Šťavnatá porce salátu doplněná čerstvě upečeným chlebem vám zpříjemní oběd nebo teplé večery u sklenky vína (nebo u skript). Nestrávíte s jeho přípravou dlouhou dobu a ve zbytku času si můžete pochutnávat na této zdravé chutné večeři.

Foto: Studenta
  • Bez laktózy
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost přípravy: střední

Co budete potřebovat (1 porce)

Suroviny

50 g baby špenátu

80 g uvařené červené řepy

2 plátky schwarzwaldské šunky

1 vejce

Sezamová semínka

Naklíčená řeřicha

Ocet

Zálivka

1 lžíce olivového oleje extra virgin

1 lžička citronové šťávy

1 lžička javorového sirupu

Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

1. Do hrnce dejte vařit vodu na zastřené vejce. Hladina vody nesmí být moc vysoko, vejce se po vlití do vody nesmí rozbít. Když přijde voda k varu, přilijte ocet (na 0,5l vody asi 1,5 lžíce octa). V hrnci udělejte vír a vejce vyklepněte doprostřed. Vařte 4 minuty, poté vložte vejce do misky se studenou vodou.

2. Červenou řepu nakrájejte na slabší plátky. V mističce vymíchejte suroviny na zálivku a asi 2/3 vlijte ke špenátu, zlehka promíchejte a přidejte řepu.

3. Salát rozložte na talíř. Doprostřed složte dva plátky masa. Na šunku položte vejce. Salát polijte zbytkem zálivky, posypejte semínky a řeřichovými klíčky.

Text: Martina Lancingerová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější