Škola paměti: Složité chemické procesy si zapamatujete stejně snadno jako nákup!

Škola paměti: Složité chemické procesy si zapamatujete stejně snadno jako nákup!

Také je pro vás chemie španělskou vesnicí? Jde vám hlava kolem z chemických nebo třeba fyzikálních či matematických vzorců? Ukážeme vám, že s použitím paměťových technik to půjde samo. Navíc, budete efektivnější a nad učením strávíte méně času. A ještě se u toho pobavíte. Nevěříte? 

Než si ukážeme konkrétní příklad, pojďme si nejprve přiblížit techniku, kterou budeme využívat. Pokročilejší mistři paměťových technik by zvolili geniální techniku tzv. paměťovou cestu.

Zpočátku buďme trošku skromnější a začněme s jednodušší formou tzv. Body systémem, kdy si nejprve musíme vytvořit několik fixních bodů na vlastním těle. Prvním naším bodem může být palec na noze, druhým koleno, třetím genitálie, čtvrtým pupek, pátým prsa, šestým bodem bude rameno, dalším pusa, nos, oči a posledním bodem budou naše vlasy.  Kdo nemá vlasy, vůbec nevadí, pleška je taky super! Párkrát si body, ideálně se zavřenýma očima, projděte, v přesném pořadí zdola nahoru. Můžete si je představovat na sobě, využít obrázku našeho svalovce nebo si představit jakékoli tělo, které se vám bude pro tyto účely hodit :)

Foto: Studenta

Tyto fixní body pak můžeme využít různě, například si s jejich pomocí můžeme zapamatovat věci, které potřebujeme koupit. Potřebujeme si například koupit tramvajenku, chleba, novou nabíječku, čokoládové bonbóny k Valentýnovi pro přítele/přítelkyni, toaletní papír, prezervativ, lampičku, skripta na matematiku, dva litry dobrého červeného vína a věšák na prádlo. Pak už neděláme nic těžkého, než že si na jednotlivé fixní body jakoby nalepíme položky našeho nákupu. Opět je třeba zapojit co nejvíce svou představivost a fantazii a vymýšlet co nejbláznivější příběhy - čím absurdnější tím lepší, to už je ale v rámci našeho seriálu na Studenta.cz naprosto samozřejmé :). Jak by to mohlo vypadat?

První bod je palec na noze, můžu si například představit, že mám místo nehtu nalepenou tramvajenku a ještě mi malá tramvaj jezdí mezi prsty na nohou. Jednoduše si pak vzpomenu, že mám koupit tramvajenku. Pokračuji dál. Na koleni mám místo chráničů dva velké bochníky chleba. Představu nabíječky a třetího bodu, nechám na každém zvlášť, v oblasti erotiky máme většinou představivost poměrně bujnou… Další bod je pupek a nesmím zapomenout koupit valentýnskou bonboniéru. Můžu si představit, jak mám okolo pupku červené srdce a z pupíku vystřelují čokoládové bonbóny. Pokračuji dál, na každé prso si omotám jednu roli toaletního papíru. Na ramenou vidím obrovské prezervativy, které se nafukují a vypadají jako absurdní dětská křidélka na plavání. Otevřu pusu a posvítím se velikou lampičkou, která mi trůní na jazyku. Z nosu vytahuju zmáčená skripta na matematiku, fuj. V každém oku mám láhev červeného vína, ze které se vylévá víno a zbarvuje mi oči, až je mám červené jako upír. A nakonec si do vlasů postavím věšák na prádlo a v průvanu ho tak pěkně suším. Absurdní? Bláznivé? Tak to je naprosto správně! Teď už stačí si jednotlivé body jen projít a přehrát si v duchu vytvořené obrazy a můžeme vyrazit na nákup!

Jak nám ale tahle technika může pomoci s chemií? Že to nepůjde? Nekruťte hlavou, jdeme na to!  Pojďme si to například ukázat na tzv. Citrátovém neboli Krebsově cyklu, což je řada reakcí, které tvoří společnou metabolickou dráhu při aerobní oxidaci sacharidů, lipidů a proteinů. Tedy alespoň dle Wikipedie :) pozorňuji, že nejsem chemik, takže něco nemusí být zcela přesné, ale příklad jsem vybral proto, že se na něj studenti na kurzech naší Školy paměti často ptají.  Použijeme opět Body systém a na jednotlivé body budeme navěšovat naše chemické pojmy. Je to jen o trochu složitější než nákup, protože cizí slova budeme muset transformovat na uchopitelné obrazy (více o tom, jak transformovat neuchopitelné obrazy v článku Jak si zapamatovat slova, která ani neumíš vyslovit? na Studenta.cz). Každý si samozřejmě může vytvořit jiné příběhy, ale mohlo by to vypadat asi následovně.

Foto: Studenta

Sukcinát – z palce roste velikánský suk, který cinká.

Fumarát fumar je španělsky kouřit. Z kolenní jamky vykukuje španělské cigáro a vychází z něj dým.

Malát – představte si, že vaše genitálie jsou po celovečerním užívání si s kolegou či kolegyní  z vedlejší koleje poněkud malátné… :)

Oxaloacetát – uklízečka Oxana jde vyčistit pupík, pomáhá jí s tím zpěvačka J. Lo´ a obě mají radost, protože v pupku objeví pěknou cetku, která se jim moc líbí

Citrát – místo silikonu si prsa vyplníme citróny

Cis-akonitát – na rameni se projíždí cisterna a veze koně

D-isocitrát – na rtech je napíchnutá poznávací značka Německa D, značky se jednou rukou drží Sámer Isa a druhou žongluje s citróny

Ketoglutarát – kočka (anglicky cat se vyslovuje ket) vyleze z nosní dírky, táhne za sebou kulatý nafouklý balónek (symbol pro O), který praskne, tak ho slepí lepidlem (glue je anglicky lepidlo)

Sukcinyl – už se vám z učení chemických cyklů chce spát, tak si pod oční víčka dáte dva suky. Stejně vám oči padají, tak si na ně navléknete cinkátka, aby cinkaly a nenechaly vás usnout.. Ani to ale nepomůže, tak vám nezbude nic jiného, než si víčka přivázat nylonovým provázkem ke stropu :)

Vlastní vybavování pak může probíhat třeba takto. „Jak to byl ten Krebsův cyklus?? No jó, z palce roste suk a cinká….sukcitát. Pak na koleni bylo to španělský cigáro, takže fumarát…jasně a malátné přirození, mám to malát, paráda!“

Toto byla pouze krátká demonstrace toho, jak se dá i něco tak neuchopitelného, jako jsou chemické cykly, naučit bez ztráty nervů. Samozřejmě se techniky dají použít i na další studijní „chuťovky“ jako jsou fyzikální nebo matematické vzorce. Hlavu vzhůru, chce to jen získat kontrolu nad nicneříkajícími pojmy!

Autor: Jakub Pok, lektor Školy paměti

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější