Škola paměti: Sypte z rukávu letopočty, paragrafy a čísla jako profík

Škola paměti: Sypte z rukávu letopočty, paragrafy a čísla jako profík

Paměťoví experti na olympiádě si zapamatují za 5 minut neuvěřitelných 132 historických dat včetně událostí. To je více než se průměrný vysokoškolský student naučí za celý svůj život! Asi tušíte, že profíci si čísla nebiflují jako většina z nás. Jak tedy postupují?

Čísla na nás „útočí“ ze všech stran. Často jsme nuceni si zapamatovat důležitá výročí, čísla účtů nebo občanky. Náš mozek neustále obtěžujeme přívalem nových hesel, pinů a termínů. Moc se mu to nelíbí, protože čísla jsou stejně jako jména nebo slovíčka neuchopitelná. To znamená pro naši paměť nudná a tedy těžko zapamatovatelná. Čísla jsou přitom velmi důležitá při každém studiu, bez nich se zkrátka neobejdeme, ať už se učíme historická data nebo třeba paragrafy či matematiku. Problém je, že nevíme, jak na ně.

Většinou se snažíme zapamatovat si čísla podle jejich neuchopitelné formy, což je zásadní chyba. Mnohem efektivnější je, použijeme-li pro ně nějaké zástupné symboly, které si lehce zapamatujeme. Představíte si něco pod číslem 72? Pokud to náhodou není rok vašeho narození, tak asi těžko. Ale co třeba číslo 68? Můžete si představit ruské tanky jako symbol roku 1968. Nebo třeba Jaromíra Jágra v jeho slavném dresu. Proč se nám číslo 68 může vybavit lépe než 72? Udělali jsme si u něj nějakou konkrétní představu, jasný obraz - symbol, který je pro nás velmi dobře zapamatovatelný. A o to nám při memorování čísel jde na prvním místě.  Můžete trávit týdny biflováním historických dat na zkoušku, ale tak mistři na paměťové olympiádě nepostupují a nedělají to ani studenti, kteří si chtějí svůj studijní čas zefektivnit.

Paměť lépe reaguje na fantazijní příběhy

Co tedy můžeme dělat, aby nám čísla šla do hlavy rychleji a zůstávala déle? Jedna z možností je použít fantastickou a přitom jednoduchou techniku – Systém číselných tvarů. Technika využívá tvarů čísel, které nám připomínají nějaký konkrétní obraz. Vytvoříme si tak pro každé číslo od 1 do 10 jeden neměnný obraz jako náš zástupný symbol. 0 nám tvarem připomíná vajíčko, 1 může být svíčka nebo třeba tužka, 2 labuť, 3 jsou pouta, atd. Každému samozřejmě mohou čísla připomínat něco jiného, můžete tedy použít obrazy v tabulce nebo si vytvořit vlastní.

Foto: Studenta

Pro zapamatování konkrétního čísla pak vytváříme z obrázků, tedy z našich symbolů příběh, kdy napojujeme jeden obraz na druhý. Čím barvitější a fantazijní příběh, tím lépe. Dejme tomu, že si potřebujete zapamatovat svůj nový PIN 2031. Můžete si představit následující příběh: Labuť (2 připomíná labuť) nakráčí do banky, zvedne křídlo, z pod něj vypadne vajíčko (0 jako vajíčko), ostraha si toho všimne, okamžitě jí nasadí na křídla želízka (3 jsou želízka) a odvede ji do tmavé místnosti, kde si na ní při výslechu posvítí pořádně velkou svíčkou (1 je svíčka).

Svíčka na přídi Titaniku?

Stále se divím, že většina z nás techniku již dávno nepoužívá, vždy je to zábava.  Zapamatování symbolů podle jejich tvarů je hračka, která vám mnohdy zabere jen několik málo minut a ušetří hodiny nudného biflování! Jak bychom si tedy pomocí této techniky mohli zapamatovat například potopení Titaniku 1912? Představíme si velikou zářící svíčku (1 je svíčka) na přídi Titaniku, která má svítit na případné ledovce na obzoru. Okolo svíčky se vine had (9 připomíná stočeného hada), který vidí, jak se celá loď potápí, zapálí další svíčku (1 je opět svíčka) a přidělá jí na záchranný člun ve tvaru labutě (2 je labuť), aby záchranáři mohli vidět, kam přijet. Zdá se vám to absurdní? Věřte, že tenhle letopočet jen tak nezapomenete! V momentě, kdy víte, v jakém století se událost stala, například že všechna data první a druhé světové války začínají logicky 19, stačí si zapamatovat jen poslední dvě čísla a je to!

Studenty práv zase trápí paragrafy. Například § 755 v novém občanském zákoníku pojednává o rozvodu.  Můžeme si představit manžele, jak se při rozvodu velmi hlučně hádají o majetek, manžel vše začne sekyrou rozdělovat na polovinu (7 je sekyra), manželka se naštve a dá bývalému muži facku, až mu na tváři zůstane otisk ruky (5 je jako ruka s pěti prsty). Manžel jí to oplatí a do soudní síně vchází oba s otiskem ruky. Představa trochu jako z filmu Válka Roseových? Proč ne? Věřte, že u zkoušky nebudete mít problém si paragraf 755 vybavit. A ještě se při přípravě na zkoušku parádně pobavíte. :)

Master systém pro profíky

Systém číselných tvarů je velmi rychle osvojitelný a můžete jej používat prakticky ihned. Stačí si jen dobře zapamatovat zástupné symboly a vytvořit pár příběhů. Existuje však ještě mnohem efektivnější systém na čísla – tzv. Master systém, který vysvětluji na našich kurzech Školy paměti.  Pokud se potřebujete naučit hodně čísel, bude pro vás ideální. Na svých seminářích vždy rád pozoruji neuvěřitelné výsledky, kterých účastníci i za velmi krátkou dobu dosahují. Při vstupním testu, kde si mají uložit za 5 minut co nejvíce telefonních čísel, si většina zapamatuje jen jedno maximálně dvě telefonní čísla. Velké překvapení nastává v závěrečném testu, kde si téměř všichni účastníci za pomocí Master systému uloží 5-7 tel čísel bez jediné chyby.  Jaké jsou pak výsledky po 14 dnech tréninku? Účastníci zvládají 10 až 15 telefonních čísel včetně přiřazení jména, což je zlepšení o více než 700 procent. Můžete se k nim přidat i vy, vysvětlení a trénink Master systému najdete na www.trenujpamet.cz.

Autor: Jakub Pok, trenér paměti

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější